ASSOCIATE PROFESSOR OF GENERAL BIOLOGY AND GENETICS CHAIR
- General and private pharmacology
- Fundamentals of pharmacology
- Clinical pharmacology
- Physiology and biochemistry of nutrition;
- Mathematical modeling in biology and medicine.
- More than 5 master’s theses were completed and successfully defended under his supervision.
- He has more than 100 scientific publications, including 4 monographs, 2 patents, 2 recommendations, 1 course of lectures, 3 teaching aids, 3 electronic teaching complexes. 5 acts on the practical use of research results in the educational process.
- Является рецензентом Journal of Food Processing and Preservation, LWT – Food Science and Technology, Food Chemistry, Iranian Journal of Chemistry and Chemical Engineering (IJCCE), Apidologie, Journal of Apicultural Science, Journal of the American Oil Chemists’ Society, South African Journal of Botany, Environmental Science and Pollution Research (ESPR), Journal of Food Science and Technology, Journal of Oleo Science. Member of the Editorial Board of the International Journal of Animal Science and Technology.
2007-2012 | post-graduate student, senior researcher of the laboratory of feeding and nutrition Physiology of cattle of RUE “SPC of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Husbandry”, Zhodino |
2012-2016 | Associate Professor of the Department of Biology of “Polessky State University”. The work of Associate Professor of the Department of Biology was combined with the duties of Head of the Department of Biology and Deputy Dean of the Faculty of Biotechnology for Research, Pinsk |
2016-2020 | Associate Professor of Environmental Chemistry and Biochemistry Chair of International Sakharov Environmental Institute of BSU |
2020-2022 | Deputy Dean of Environmental Medicine Faculty of International Sakharov Environmental Institute of BSU |
2022-current | Associate Professor of General Biology and Genetics Chair |
The author of 4 monographs, 2 scientific and practical recommendations, 3 teaching aids and 80 scientific publications.
- Gülcü M, Uslu N, Özcan MM, et al. The investigation of bioactive compounds of wine, grape juice and boiled grape juice wastes. J Food Process Preserv. 2018;e13850. https://doi.org/10.1111/jfpp.13850
- Физиология крови : учебно-методическое пособие / Л. Г. Блиняева, В. О. Лемешевский, М. В. Синелева. – Минск : ИВЦ Минфина, 2018. – 60 с. ISBN 978-985-7205-06-6
- Основы фармакологии [Электронный ресурс] / В. О. Лемешевский. – Электрон. дан. (106 МБ). – Минск : МГЭИ имени А.Д. Сахарова БГУ, 2018 – 1 электрон. опт. диск (DVD). Регистр. свид. № 1761814658 от 02.03.2018 г.
- Lemiasheuski, V. О. Substrate energy use by calves for weight gain / V. О. Lemiasheuski // Journal of Agroalimentary Processes and Technologies. – 2017. – № 23(1). – P. 24-30. ISSN: 2069-0053 (print)
- Патологическая анатомия и физиология. Патологическая физиология [Электронный ресурс] / И. П. Меркулова, В. О. Лемешевский. – Электрон. дан. (105 МБ). – Минск : МГЭИ имени А.Д. Сахарова БГУ, 2017. – 1 электрон. опт. диск (DVD). Регистр. свид. № 1761814088 от 10.01.2018 г.
- Управление качеством в медицине [Электронный ресурс] / В. О. Лемешевский, Т. В. Костецкая. – Электрон. дан. (57 МБ). – Минск : МГЭИ имени А.Д. Сахарова БГУ, 2017. – 1 электрон. опт. диск (DVD). Регистр. свид. № 1761814093 от 10.01.2018 г.
- Энергетическое питание молодняка крупного рогатого скота / В.Ф. Радчиков [и др.]. – Изд. 2-е, перераб. и доп. – Минск : ИВЦ Минфина, 2016. – 172 с. Авт. также: Цай В. П., Лемешевский В. О., Гурин В. К., Кот А. Н., Яцко Н. А., Радчикова Г. Н., Сапсалева Т. Л., Глинкова А. М., Ковалевская Ю. Ю., Кононенко С. И., Куртина В. Н., Пилюк С. Н., Симоненко Е. Н., Шнитко Е. Н., Ярошевич С. А., Будько В. М., Шевцов А. Н., Бесараб Г. Б. ISBN 978–985–7142–31–6.
- Чернецкая, А. Г. Методика преподавания биологии: нетрадиционные технологии обучения : курс лекций / сост.: А.Г. Чернецкая, Н.Н. Безрученок, В.О. Лемешевский. – Пинск : ПолесГУ, 2015. – 35 с.
- Лемешевский, В.О. Физиология человека и животных: внутренняя среда организма, сердечно-сосудистая система / : учеб.-метод. пособие / В.О. Лемешевский, Н.Н. Безрученок, Т.В. Каленчук. – Пинск : ПолесГУ, 2014. – 135 с.
- Рекомендации по оптимизации минерального питания молодняка крупного рогатого скота, содержащегося на загрязненных радионуклидами территориях / А. А. Царенок [и др.]. – Минск : Институт радиологии, 2013. – 65 с. Авт. также: Яночкин И. В., Исаченко С. А., Наумчик А. В., Гвоздик А. Ф., Макаровец И. В., Радчиков В. Ф., Гурин В. К., Цай В. П., Кот А. Н., Ковалевская Ю. Ю., Лемешевский В. О., Воронцов Г. В., Серяков И. С.
Взаимосвязь цикла дикарбоновых кислот с циклом трикарбоновых кислот у высокопродуктивных свиней / К. С. Остренко, В. П. Галочкина, В. О. Лемешевский, А. В. Агафонова, А. Н. Овчарова, Н. В. Белова, И. В. Кутьин // Вес. Нац. акад. навук Беларусі. Сер. аграр. навук. – 2020. – Т. 58, № 2. – С. 215–225. https://doi.org/10.29235/1817-7204-2020-58-2-215-225
Effect of adaptogens on the quality of pig meat / K. S. Ostrenko, V. O. Lemiasheuski, A. N. Ovcharova, V. P. Galochkina, O. V. Sofronova // Ukrainian Journal of Ecology. – 2020. – No 10(1). – P. 344-348. https://doi.org/10.15421/2020_54
Özcan, M. M. The Effect of Harvest Times on Mineral Contents of Almond and Walnut Kernels / M. M. Özcan, V. Lemiasheuski. https://doi.org/10.1007/s10341-020-00523-9
Костецкая ТВ, Батян АН, Лемешевский ВО. Развитие и становления науки об опухолях: ключевые аспекты. Журнал Белорусского государственного университета. Экология. 2020;4:59–69.https://doi.org//10.46646/2521-683X/2020-4-59-69
Effect of Lithium Ascorbate on the Biochemical Parameters of Sows / K. S. Ostrenko, I. N. Medvedev, V. P. Galochkina, V. O. Lemiasheuski, E. S. Tkacheva, A. N. Ovcharova, I. V. Kutin // Systematic Reviews in Pharmacy. – 2021. – 12 (1). – P. 20-27. https://doi.org/10.31838/srp.2021.1.04
- Prevention of protein deficiency in dairy bull calves during fattening / E. L. Kharitonov, K. S. Ostrenko, V. O. Lemiasheuski, V. P. Galochkina // Topical Problems of Agriculture, Civil and Environmental Engineering (TPACEE 2020) : E3S Web Conf. (Moscow, Russia, November 25-27, 2020) – Moscow, 2020. – Volume 224. – 04046. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202022404046
- Способ получения функционализированной минералами структурированной воды : патент на изобретение RU 2725736 C1, 03.07.2020. Заявка № 2019117509 от 05.06.2019 / В. С. Рыжкова, А. Н. Батян, В. В. Литвяк, В. Г. Лобанов, В. О. Лемешевский, В. А. Кравченко, Ю. Ф. Росляков
- Способ получения обогащённой соли : патент 23638 Республика Беларусь: МПК 7 A 23L 27/40 (2016.01) A 23L 33/10 (2016.01) / А.Н. Батян, В.В. Литвяк, А.Г. Сыса, Н.М. Новикова, В.О. Лемешевский, В.А. Кравченко, В.С. Рыжкова, М.О. Трусевич, Ю.Ф. Росляков; заявитель и патентообладатель Учреждение образования «Международный государственный экологический институт им. А.Д. Сахарова» Белорусского государственного университета. – № а 20190075; заявл. 18.03.2019; опубл. 30.07.2021.
- Lemiasheuski, V. O., Ostrenko, K. S., & Ovcharova, A. N. (2021). Creating an Optimal Structure of the Diet to Increase the Productivity of Calves in Calves of Dairy Breeds. Journal of Pharmaceutical Research International, 33(44B), 474-484. https://doi.org/10.9734/jpri/2021/v33i44B32699
- Lemiasheuski V., Ostrenko K., Kutin I. (2022) Assessment of Rumen Digestion Processes and Productivity of Fattening Bull Calves with a High Level of Concentrates in the Diet. In: Muratov A., Ignateva S. (eds) Fundamental and Applied Scientific Research in the Development of Agriculture in the Far East (AFE-2021). AFE 2021. Lecture Notes in Networks and Systems, vol 354. P. 709-718. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-91405-9_78